Vláda v září schválila růst tarifů učitelů o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve veřejné správě o deset procent od listopadu. Peníze na zbývající dva měsíce letošního roku by měly školy dostat z rozvojového programu ministerstva školství prostřednictvím krajů. Poprvé je budou moci použít v prosincové výplatě za předchozí měsíc.

Ministerstvo tvrdí, že ředitelé škol dostanou na navýšení ohodnocení dost peněz a není důvod k obavám, že by kvůli růstu tarifů museli brát peníze z nenárokové části platu. Podle Pedagogické komory ale některé kraje obdržely na zvýšení tarifů méně peněz, než měly.

Dobšík uvedl, že krajské úřady dostaly celkem o 25 milionů korun méně, protože ministerstvo financí poslalo peníze na navýšení podle loňských zářijových platů. Ministerstvo školství přitom růst vypočítalo podle letošního září. Podle Dobšíka to ale není velký problém. Například Moravskoslezský kraj dostane o dva miliony korun méně. "Když to (kraje) rozpočetly na školy, tak jsou to stokoruny na školu," vypočítal.

Dále řekl, že se ptal ve více než polovině krajů a žádný důvod ke snižování osobním příplatků či odměn nezjistil. Popřel, že by některý kraj naváděl ředitele, aby zaměstnancům snižovali osobní příplatek, jak to uvedla Pedagogická komora. Kraje podle něj naopak vyzvaly ředitele škol, aby tento týden do středy daly vědět, zda jim budou peníze stačit. "Pokud by musely snižovat odměny, tak se měly ozvat a řešily by to z rezervy," dodal.

Ani předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová nemá informace o potížích s vyplácením zvýšených platů a s osobními příplatky, jak to tvrdí Pedagogická komora. Podle ankety spolku, který má 1500 členů, se nezákonné snížení osobního příplatku týká pěti procent respondentů.

"Kdyby nějaký problém byl, tak by mi, myslím, kolegové dali vědět, určitě by se ozvali," řekla Schejbalová ČTK. Na pražské Gymnázium Nad Štolou, kde je ředitelkou, peníze zatím nedorazily, ale potíže neočekává. Peníze na navýšení platů v úterý schválila Rada hlavního města Praha a měly by stačit na růst tarifů i osobní příplatky, řekla.

Dobšík upozornil, že snížení osobního příplatku je protiprávní. Pokud by se to někde stalo, doporučil učitelům obrátit se na místní odborovou organizaci a zřizovatele, kteří by jim měli pomoct to napravit. "Nejzazší řešení je soud," dodal.