ČTK to po podpisu kupní smlouvy řekl ekonomický náměstek ministra kultury René Schreier. Smlouva na 450 milionů korun řeší jen odkup objektů. Přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun se odhaduje na vybudování pietního místa. Celkem se podle náměstka uvažuje o sumě blížící se 120 milionům. "S náklady na památník by mohly pomoci zdroje z takzvaných norských fondů," řekl. Na podobu památníku bude vypsaná architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční archeologický průzkum.

Existenci vepřína na místě utrpení lidí dnes označil za amorálnost a ostudu českého národa Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu, který se za odstranění výkrmny léta zasazoval. Poděkoval jménem všech pozůstalých za to, že vláda vyřešila dlouholetý problém. Zmínil, že zásluhu mají i lidskoprávní organizace či velvyslanci, kteří se pietních katů v Letech pravidelně zúčastňovali.

"Vážím si toho, že jsem díky prozřetelnosti mohl být jedním z těch, kteří pomohli dotažení do konce tohoto důstojného a spravedlivého projektu, tedy vykoupení letského areálu, aby farma mohla být nahrazena důstojným památníkem obětem romského holokaustu. Je to důležitá věc, která souvisí s kulturou připomínání. Ta znamená, abychom se nebáli podívat se pravdivými očima na určité, třeba i zapeklité momenty našich dějin," řekl ČTK Herman.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Je svolána na 4. prosince. V návrhu usnesení valné hromady stojí, že dnes podepsaná smlouva nabude účinnosti 15. února 2018 a splatnost je nejpozději do 31. října 2018. Vláda koupi schválila v srpnu, koncem října odtajnila smlouvu.

"Poslední dva měsíce jsme začal mít pochybnosti o tom, zda stát dodrží slovo," řekl dnes Čech, který se v minulých týdnech vyjádřil, že stát podle něj podpis smlouvy odsouvá. "Jsme zemědělství, které má svůj rytmus, dlouhodobější než průmyslové podniky. Kdyby došlo k podpisu do konce září, na konci března bychom mohli areál předat. V srpnu vláda rozhodla, v září se ale nepodepsalo. Ale v důvěře ve vládu a v pana ministra Hermana jsme pokračovali, útlum už běží a původní termín bude dodržen," řekl Čech.

Někteří včetně členů vlády kritizují vyjednanou sumu 450 milionů korun jako nepřiměřenou. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) pro uzavření smlouvy nehlasoval, podle něj cena nerespektuje soudní odhad, který se podle něj pohyboval kolem 200 milionů. Podle Hermana je suma vyšší než odhad i z toho důvodu, že zahrnuje i veřejný zájem na odkupu vepřína.

Prezident Miloš Zeman před časem uvedl, že je proti likvidování prosperujícího podniku. Už dříve mluvil o tom, že by o práci přišla řada lidí. Podle Hermana v letském vepříně pracuje ale jen osm zaměstnanců.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. K uzavření vepřína Česko dostávalo výzvy ze zahraničí, romské komunity letošní rozhodnutí vnímají jako úlevu a zadostiučinění.