"Dali bychom tím najevo, že jsme podlehli jejich výhrůžkám. Nevzdáme se toho, čím jsme," uvedla dnes mluvčí vedení radikální strany Kandidátka lidové jednoty (CUP) Núria Gibertová. Výhrůžkami mínila kroky španělské vlády, která koncem října převzala dočasně přímou správu Katalánska, sesadila regionální vládu a rozpustila tamní parlament. Vedení této autonomní oblasti španělská prokuratura obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost a osm exministrů soudkyně poslala do vazby bez možnosti kauce.

"Je velmi důležité pokračovat v obraně toho, co považujeme za správné," uvedla také Gibertová. Nicméně dodala, že i přes nesouhlas s jedním bodem dohody dvou separatistických stran podporuje spolupráci s nimi.

Strana Republikánská levice Katalánska (ERC), která podle průzkumů veřejného mínění zřejmě 21. prosince vyhraje regionální volby v Katalánsku, ale bez absolutní většiny v parlamentu, se v úterý dohodla s kandidátkou expremiéra Carlese Puigdemonta nazvanou Společně pro Katalánsko na několika bodech. Jedním z nich je, že se budou snažit o bilaterální jednání s Madridem a s EU s cílem umožnit vytvoření nezávislé Katalánské republiky.

Madrid i Evropská unie ale trvají na jednotě Španělska a odmítají s katalánskými separatisty jednat. Nezávislost jakékoli autonomní oblasti podle nich odporuje španělské ústavě.