Hnutí Hamás, které dosud vládlo v Pásmu Gazy a které Spojené státy, Evropská unie a Izrael označují za teroristickou organizaci, se v říjnu v Egyptě domluvilo s vládou Fatahu Abbáse, kterou Západ uznává, že jí předá administrativní kontrolu nad pásmem. Hamás oslabila izraelská a egyptská blokáda, několik konfliktů s Izraelem a mezinárodní izolace, která ho podle expertů přivedla k uzavření dohody s Fatahem.

Hamás vyhrál v roce 2006 volby na palestinských územích, ale vláda, v níž byl zastoupen, nezískala mezinárodní důvěru a rozpadla se. V bojích mezi Fatahem a Hamásem pak zvítězil v Pásmu Gazy a od roku 2007 mu vládl. Umírněnější hnutí Fatah si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu. V roce 2011 podepsalo v Káhiře 13 palestinských stran, včetně Fatahu a Hamásu, dohodu o usmíření, která předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna však nebyla.

Sjednocení palestinské správy pod Fatah podle analytiků umožní Abbásovi vyvrátit tvrzení Izraele, že nemá jednotnou protistranu do mírových rozhovorů.

ngl šeb