Šéf FDP dnes odmítl hlasy tvrdící, že obnovená jednání o "jamajské" koalici stále nejsou vyloučené. V tomto smyslu se dnes vyjádřila v rozhovoru se zpravodajskou televizí n-tv generální tajemnice liberální strany Nicola Beerová, i když upozornila, že překážky pro obnovení rozhovorů jsou velké a musel by podle ní být nastolen zcela nový balík programových návrhů.

Lindner dnes náznaky jdoucí tímto směrem vyloučil. "Obnovení rozhovorů vylučuji," řekl serveru Spiegel Online. "Rozhovory o jamajské konstelaci jsme ukončili na základě obsahových rozporů. Zelení poté potvrdili teoriemi spiknutí a projevy nepřátelství, že tu nikdy nebyl nutný vztah důvěry. V dohledné době proto není pro FDP spolupráce se Zelenými na spolkové úrovni představitelná," prohlásil šéf strany, která se do Spolkového sněmu vrátila po čtyřech letech.

Právě FDP v neděli oznámila ukončení průzkumných jednání o možnosti vytvořit koalici s konzervativci a Zelenými. Strana pak čelila obviněním, že ukončení rozhovorů dopředu plánovala.

Německo se tak ocitlo v bezprecedentní situaci, kdy koaliční rozhovory zkrachovaly a navíc se nerýsuje ani žádná jiná vládní spolupráce založená na parlamentní většině. Pokračování stávající velké koalice konzervativců a sociálních demokratů naráží na trvání SPD na odchodu do opozice a vznik menšinové vlády je v Německu jen teoretickou, dosud nevyzkušenou a velmi nepravděpodobnou možností. Země tak pravděpodobně směřuje k novým volbám.

Šéf SPD Martin Schulz však dnes naznačil, že pro jeho stranu stojí v současné situaci blaho země nad stranickými zájmy. "SPD si je naprosto vědoma své odpovědnosti v současné obtížné situaci," řekl Schulz agentuře DPA před svým čtvrtečním setkáním s prezidentem Steinmeierem. Podle Schulze je dobře, že hlava státu převzala iniciativu. "Jsem si jistý, že v následujících dnech a týdnech najdeme dobré řešení pro naši zemi," poznamenal Schulz.

DPA v té souvislosti píše, že z frakce SPD ve Spolkovém sněmu zaznívají hlasy kritizující Schulzovo upřednostňování nových voleb, které by byly pro stranu riskantní. Významní sociální demokraté naopak mezitím údajně tíhnou k možnosti tolerovat menšinovou vládu. Mnoho politiků SPD prý Schulzovi ale doporučuje, aby nezavíral dveře ani před variantou pokračování velké koalice.

Prezident Steinmeier dnes odpoledne přijal Horsta Seehofera, šéfa bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Už v úterý se sešel s předsedy Zelených Cemem Özdemirem a Simone Peterovou a předsedou FDP Lindnerem.

Mluvčí prezidentské kanceláře Anna Engelkeová dnes oznámila, že příští týden bude Steinmeier jednat s šéfy všech frakcí ve Spolkovém sněmu o východisku z politického patu.