"Projekt Zeman - Babiš je nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče," prohlásil Kalousek.

Předseda Sněmovny byl podle Kalouska vždy reprezentantem většiny, která umožnila kabinetu vládnout. Navíc má po dvou neúspěšných pokusech o sestavení vlády právo navrhnout kandidáta na premiéra, kterým by mohl být potřetí Babiš. Pokud vznikne jednobarevná vláda a nebude usilovat o získání důvěry, Sněmovna podle něho ztratí kontrolní nástroje. "Budeme dobře placenou stafáží nekontrolovatelné moci," řekl Kalousek.

Pokud se po nějakém čase podaří vítězi voleb důvěru získat, od té chvíle ponesou odpovědnost za vládu ti, kteří ji umožnili. "Bude-li zvolen (Vondráček), pak vstoupíme do režimu opoziční smlouvy číslo dvě," řekl Kalousek. Předseda KSČM Vojtěch Filip to odmítl, Kalousek je podle něj "profesor demagogiky".

"Kdo podporuje vládu, se ukáže při hlasování o vyslovení důvěry," zdůraznil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti podobně jako SDP a KSČM avizovali, že Vondráčka podpoří, aby neblokovali fungování dolní komory. "Budeme konstruktivní opozicí a dostojíme tomu," uvedl Michálek. Vondráček by tak měl dostat v tajné volbě pohodlnou nadpoloviční většinu hlasů, podpořit ho chtějí i SPD a KSČM.

Piráti přesto požadovali, aby Vondráček vyjevil, jak bude ve třetí nejvyšší ústavní funkci postupovat a zda by případně navrhl trestně stíhaného na předsedu vlády. Také předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka žádal o Vondráčkovo sdělení, jestli by se zachoval jako reprezentant Sněmovny, nebo emisar a právní zástupce ANO. "Nemusí na mikrofon, třeba mi to může pošeptat do ouška," nabídl. Vondráček se zatím k odpovědím nedostal.

Michálek podotkl, že pokud by poslanci předsedu Sněmovny nezvolili, zablokovalo by se mimo jiné rozhodnutí, zda mají být Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, nebo ne. Navíc by dál vládl koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL, který získal důvěru před čtyřmi lety, dodal Michálek.

Kolovratník poslance seznámil s organizací tajné volby. Všech 200 lístků je podle něho připraveno.