Na sjezdovce Anděl se poprvé lyžovalo o prodlouženém víkendu 17. až 19. listopadu, kdy na Černou horu zavítalo kolem 2500 lyžařů a turistů. Pak byl provoz přerušen. Loni se na Černé hoře poprvé lyžovalo 12. listopadu, trvalý provoz středisko rozjelo 26. listopadu. Na Černé hoře začíná sezona v Krkonoších tradičně nejdříve.

Lyžaři se ke sjezdovce Anděl dostanou kabinkovou lanovkou z Janských Lázní, kterou se vrátí také zpět. Dospělí platí za den lyžování 400 korun, junioři a senioři 300 a děti 200 korun. Provozní doba je od 08:30 do 16:00, otevřena je i půjčovna lyží, lyžařská škola a další služby.

Pokud to počasí umožní, chtějí vlekaři zasněžovat i v dalších dnech, aby mohli otevřít další sjezdovky. "V případě příznivých podmínek bychom chtěli otevřít celou sjezdovku u vleku Anděl a také sjezdovky Černohorská a Zalomená," uvedl Hynek.

V Krkonoších od úterý platí první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech je okolo 50 centimetrů sněhu, větší množství sněhu leží na závětrných stranách a žlabech. "Vlivem oteplení a deště je v polohách do 1400 metrů nad mořem sněhová pokrývka vlhká, v nižších polohách mokrá až podmáčená. Během dne se bude nadále oteplovat. Mohou se zde vyskytnout laviny z mokrého sněhu nebo laviny základové menších rozměrů," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň z možných pěti.