Podle rektora VŠTE Marka Vochozky jde o reakci na loňskou novelu zákona o vysokých školách, která mění systém akreditací a předpokládá větší zodpovědnost škol při řízení kvality. "Ne všechny školy na nové podmínky reagují podobně. Někde tuto roli svěřili vědecké radě. Ale pokud má škola ambici být aktivní při řízení kvality programů a vzdělávání, Radu pro vnitřní hodnocení zřídí. Naznačuje tak, že za určitý čas bude chtít přejít od akreditací jednotlivých studijních programů k akreditaci institucionální a pak si obory akreditovat sama," řekl rektor.

Rada pro vnitřní hodnocení se podle něj stává klíčovým orgánem, který Národnímu akreditačnímu úřadu garantuje kvalitu školy, její personální obsazení stejně jako tvůrčí činnosti vědeckých a akademických pracovníků. Určuje, jaký má být profil absolventa, výstupy z učení a jak je ověřovat.

Vochozka dodal, že škola už delší dobu koncipuje své zaměření způsobem, který odpovídá připravované novele. Podle ní obory v dnešní podobě zaniknou a nově budou jen programy členěné na specializace. "My obory netříštili a snažili se je sdružit podobně jako programy. Akreditovali jsme obor Strojírenství v programu Strojírenství. Zůstane tedy program Strojírenství se specializacemi," řekl rektor veřejné VŠTE, kterou navštěvuje přibližně 4000 studentů.