Oblastní nemocnice Náchod, která je největší nemocnicí patřící Královéhradeckému kraji, je ve finančních problémech, letos čeká ztrátu až 120 milionů korun. Podle Kupky se výběrem Chotěborského naplňuje přísloví kozel zahradníkem. Upozornil i na to, že podle veřejných zdrojů podalo nové vedení náchodské nemocnice v souvislosti se zakázkami pro společnost Chotěborského manželky trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Pokud jsou všechny tyto informace dostupné z veřejných zdrojů pravdivé, pak se nové vedení kraje dopustilo neuvěřitelného přešlapu," prohlásil Kupka, který byl v minulé krajské radě hejtmančiným náměstkem pro zdravotnictví. Ve středních Čechách se minulý měsíc rozpadla původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, kraj nyní vedou ANO a ČSSD s podporou komunistů.

Statutární zástupce hejtmanky Miloš Petera (ČSSD) o předchozím angažmá Chotěborského nevěděl. "Informace o tom nemám," řekl dnes novinářům a odkázal je s dotazy na radní pro zdravotnictví Jaroslavu Němcovou (ANO).

Frintová namítla, že Chotěborský má více než desetiletou praxi z řízení provozu nemocnic a ekonomiky zdravotní péče. "Působil ve vysokých manažerských funkcích. Mimo jiné devět let ve VFN v Praze, z toho posledních šest let jako ekonomický náměstek odpovědný za ekonomiku zdravotní péče, veřejné zakázky a nákup zdravotnického materiálu," uvedla.

ODS se chce ptát vedení kraje mimo jiné na to, jak bylo vypsáno výběrové řízení, zda bylo zveřejněno a kolik uchazečů se do něj přihlásilo. Frintová uvedla, že na generálního sekretáře bylo 30. října vyhlášeno řádné otevřené výběrové řízení, které bylo zveřejněno na webových stránkách kraje. Chotěborský, který se přihlásil jako jediný kandidát, byl vybrán a jednohlasně schválen řediteli všech krajských nemocnic na členské schůzi asociace 7. listopadu. Ředitelé nemocnic podle Frintové ocenili, že asociaci povede odborník, který je kompetentní v oboru ekonomiky a zdravotnictví.

Asociace středočeských nemocnic je servisní organizací, jejímž úkolem centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Má formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku. O generálním sekretáři rozhoduje členská schůze spolku.