Generál Aún řekl, že Izrael má "vůči Libanonu, jeho národu i armádě nepřátelské úmysly". Armáda má podle něj zajistit plnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2006. Rezoluce byla přijata po válce, kterou tehdy vedl Izrael s libanonským hnutím Hizballáh. Vyzývá obě strany k respektování hranice vytyčené OSN a také nárazníkových zón. Dále žádá odzbrojení ozbrojených libanonských skupin.

Jak uvedl izraelský tisk, libanonská armáda je v Libanonu považovaná za slabší sílu než vojensky výkonnější Hizballáh. O odzbrojení bojového křídla tohoto hnutí se ani nepokusila.

Izraelský představitel, kterého citovala, ale nejmenovala agentura Reuters, řekl, že osočování z chystané agrese ze strany Izraele je "nesmysl". Izraelská armáda však od neděle provádí cvičení u hranice se Sýrií, kde bojuje na straně tamní vlády také Hizballáh a Írán.

Napětí, o němž mluvil Aún, souvisí s libanonskou politickou krizí vyvolanou rezignací premiéra Saada Harírího a mocenským bojem mezi Saúdskou Arábií a Íránem, který je hlavním spojencem Hizballáhu. Harírí, kterého podporuje Rijád, při své rezignaci 4. listopadu hovořil o posilování vlivu Íránu a Hizballáhu a také o obavách o svůj život.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh nedávno řekl, že Saúdská Arábie podněcuje Izrael k útoku na Libanon.

Ke kritice Hizballáhu se v neděli připojila i Liga arabských států, ale libanonský prezident Michel Aún Hizballáh v pondělí hájil. Prohlásil, že Libanon je vystaven dlouhodobě izraelské agresi a má právo na sebeobranu.