"Pan Hlavatý bude kandidovat za hnutí ANO, získal jednoznačnou podporu ANO pro senátní volby na Trutnovsku," potvrdil dnes ČTK krajský předseda hnutí Pavel Plzák.

Jména kandidátů trutnovský městský úřad zveřejní po vydání rozhodnutí o registraci kandidátky, řekl dnes ČTK Jiří Masařík z trutnovské radnice. "Jde o kandidáty ČSSD, KSČM, ODA, Starostové a nezávislí (STAN), Česká pirátská strana, hnutí ANO 2011, SPD Tomia Okamury a Nezávislá iniciativa (NEI). Teď do 26. listopadu bude probíhat kontrola registrací. Jména sdělíme, až proběhne registrace," řekl Masařík. Devátý je nezávislý kandidát.

Pod obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku. Senátních voleb v roce 2014 se zúčastnilo osm kandidátů.

Z dřívějších prohlášení zástupců stran a hnutí plyne, že ve volbách se střetnou třeba vrchlabský starosta Jan Sobotka, který kandiduje za Starosty a nezávislé (STAN) s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS, místostarosta Úpice nominovaný ČSSD Karel Šklíba, majitelka tiskárny Luďka Tomešová za Okamurovu SPD či kandidátka komunistů Iva Řezníčková s přímou podporou Strany přátel občanů (SPO). Za NEI kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. V Senátu chce podpořit spravedlnost a boj proti byrokracii.

"Mám už 20 let právní praxi a chci hlavně pomáhat," uvedla dnes Sovová. Před deseti lety se o ní psalo v souvislosti s více než pětimilionovým darem rodiny Sovových během předvolební kampaně ODS. Rodina jej prý poskytla z obavy před vítězstvím komunistů a socialistů v tehdejších volbách. Spekulace, že kryjí peníze někoho jiného, se nepotvrdily.

V roce 2014 se na Trutnovsku o křeslo senátora ucházelo osm lidí. Hlavatý, majitel a generální ředitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem ve druhém kole vyřadil nedávno zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše, jehož vyslala TOP 09. Dalšími soupeři byli předchozí senátor za ČSSD Pavel Trpák, za ODS středoškolský učitel a radní Trutnova Pavel Káňa nebo za KSČM důchodce Slavomír Brádler, za Kozí alternativu do voleb šel i aktivista Stanislav Penc.

Hlavatý kandidoval letos do Sněmovny na 18. místě kandidátky, mandát mu zajistilo 4859 preferenčních hlasů. Zvolením poslancem mu ale zanikl mandát senátora, s čímž úspěšný podnikatel nepočítal.

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku budou stát několik milionů korun. Největší část půjde na zaplacení volebních komisařů. V roce 2011 stály podle ministerstva financí doplňovací volby na Kladensku asi 6,1 milionu.