Macron dnes vyjádřil znepokojení nad nočním krachem koaličních rozhovorů. "Není v našem zájmu, aby se to zastavilo," řekl na setkání s šéfem francouzské Republikánské strany.

Elysejský palác dnes vydal prohlášení, v němž vyjadřuje přání, aby Německo zůstalo stabilní a silné. "Přejeme si, v zájmu Německa i Evropy, aby náš hlavní partner byl stabilní a silný, abychom mohli společně kráčet dopředu," uvedl Elysejský palác, který rovnež potvrdil, že ještě v neděli pozdě večer si Macron s Merkelovou telefonoval.

Současná situace podle prezidentského úřadu jen zvyšuje důležitost toho, aby Francie předkládala návrhy a iniciativy v úsilí o ambiciózní evropský projekt, který uskutečňuje s německým partnerem.

V noci na dnešek ztroskotala po čtyřech týdnech jednání mezi konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a svobodnými demokraty (FDP). Vyloučen teď není ani konec Merkelové v čele vlády či nové volby, jisté je zatím jen to, že formování nové německého kabinetu ještě nějakou dobu potrvá.

Nizozemský ministr Zijlstra dnes při příchodu na bruselské jednání ministrů odpovědných za evropskou problematiku vyjádřil názor, že nové volby by měly být až tou poslední možností. "Strany mohou znovu promyslet své postoje a možná se v nějaké chvíli k rozhovorům vrátit," řekl.

Nizozemsko má s mnohatýdenními jednáními o podobě koaliční vlády své zkušenosti, stranám nynější koalice trvalo 208 dní, než se dohodly na programu kabinetu.

Podobnou připomínku měl při příchodu na dnešní jednání v Bruselu i Zijlstrův belgický kolega Didier Reynders. "Je mnoho zemí, kde je třeba formovat koalice. A někdy to trvá řadu dní, týdnů i měsíců. V Belgii máme tuto tradici, také to někdy trvá hodně dlouho," podotkl.

Německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth v Bruselu poznamenal, že krach rozhovorů je "výjimečnou situací", a nechtěl spekulovat o dalším vývoji.

Český účastník bruselské schůzky, státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař, doufá ve vznik silné vlády v Německu "raději dříve než později".