V neděli odpoledne zabil jednadvacetiletý voják 61letého Japonce, když silně opilý řídil kamion. Japonec jel v lehké dodávce. Podle policejního testu měl Američan v krvi trojnásobek množství alkoholu, které je v Japonsku řidičům povoleno.

Agentura Reuters napsala, že nedělní incident pravděpodobně znásobí výhrady Japonců k přítomnosti Američanů na Okinawě.

Šéf vládního úřadu Jošihide Suga dnes na tiskové konferenci řekl, že japonská ministerstva obrany a zahraničí důrazně požádala velení amerických sil v Japonsku i americké velvyslanectví o zvýšení disciplíny v amerických jednotkách. Americký velvyslanec William Hagerty vyjádřil soustrast a za incident se omluvil.

Loni vznesl protest premiér Šinzó Abe u tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, když zaměstnanec americké základny zabil na Okinawě mladou japonskou ženu. Soud s tímto mužem ještě neskončil.

Přítomnosti americké armády na Okinawě je dlouhodobě příčinou kritiky ze strany obyvatel ostrova v okolí kasáren. Stěžují si na hluk, znečištění a také zvýšenou kriminalitu. Americké jednotky jsou v Japonsku na základě smlouvy, která USA zavazuje k zajištění bezpečnosti souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěno zhruba 30.000 amerických vojáků.