"Poslední návštěvníci v dole Kovárna byli v neděli 12. listopadu. Zazimování dolu znamená uzavření dolu pro veřejnost, tedy kromě odborníků. Přes zimu vstoupí do dolu jen jednotlivci, třeba když jdeme sčítat netopýry," řekl Tásler.

Důlní dílo se na podzim tradičně zazimovává hlavně kvůli ochraně ohrožených netopýrů a ochraně betonů ve štole před mrazem. Tentokrát ale podle Táslera nebude na jaře provoz obnoven, jak bylo zvykem. Důl se stal vyhledávanou turistickou atrakcí. Běžně se turisté do podzemí dostali jen o letních prázdninách, od jara do podzimu to bylo možné nepravidelně pouze po předchozí domluvě. "Každý rok na podzim končíme nepravidelnou návštěvnickou sezonu zazimováním štoly Barbora. Vždy před zimou zakryjeme vchod plachtou a dřevěným bedněním. Zamezíme tím pronikání mrazivého vzduchu do podzemí, který by jinak poškodil betony v důlním díle," uvedl Tásler.

Jeskyňáři v příštích letech chtějí zpřístupnit další úseky podzemí. Česká speleologická společnost Albeřice na projekt s rozpočtem okolo 20 milionů korun má už dokonce stavební povolení, ale několik let se neúspěšně snaží získat peníze z EU. Teď jsou ale albeřičtí speleologové rozhodnuti s pracemi začít příští rok, protože prý hrozí zničení celého důlního díla. "Příští rok důl neotevřeme, protože se pouštíme do zpřístupnění spodní štoly Prokop. Umožníme pouze individuální výpravy pro skupiny s objednáním hodně dopředu. V tomto režimu bude důl Kovárna fungovat několik let. Když dotaci získáme, odhaduji práce na dva tři roky, pokud ne, tak na mnohem déle," uvedl Tásler.

Výsledkem má být propojení takzvaného mezipatra, kde je dnes vstup, se štolou Prokop na dně Obřího dolu. "Pokud v dohledné době štolu neotevřeme, hrozí zaplavení spodního patra. V tomto případě celý důl přestane větrat a návštěvnickou trasu můžeme zavřít natrvalo," uvedl Tásler.

Albeřičtí jeskyňáři, kteří štoly v podzemí Sněžky zkoumají od roku 1988, provádějí podzemím turisty od roku 2004. Chodby vznikaly od středověku, těžily se v nich například arzenové rudy, které se užívaly ve sklářství. Speleologové zatím v podzemí Sněžky objevili více než čtyři kilometry chodeb umístěných v několika patrech.