Spolu s manželkou a svým nejstarším synem se libanonský premiér v demisi v poledne odebral do sídla francouzského prezidenta. Tam se mu dostalo přijetí s poctami náležícími předsedovi vlády, protože jeho demise ještě nebyla přijata. Po krátkém vzájemném setkání se Harírí a Macron ve společnosti svých manželek a Harírího syna odebrali ke společnému obědu.

Harírí z Paříže zatelefonoval libanonskému prezidentu Michelu Aúnovi a informoval ho, že bude 22. listopadu v Bejrútu, kde se zúčastní oslav Dne nezávislosti. Tam po setkání s Aúnem vyjasní svou pozici ohledně krize v zemi, potvrdil Harírí podle agentury AFP.

"S ohledem na politickou situaci v Libanonu, odjedu v příštích dnech do Bejrútu, zúčastním se oslav Dne nezávislosti a po setkání s prezidentem Aúnem zveřejním své postoje k situaci v zemi," řekl Harírí po setkání s francouzským prezidentem.

Ze Saúdské Arábie oznámil Harírí před 14 dny nečekaně svou rezignaci. Jeho prodloužený pobyt v Rijádu a fakt, že se nevrátil do Libanonu, aby demisi podal písemně prezidentovi, vyvolal spekulace o tom, že je zadržován násilím. Harírí v pátek odmítl domněnky, že by byl v této zemi zadržován proti své vůli a na svém twitterovém účtu podle agentury AP uvedl jako důvod svého pobytu v Rijádu konzultace o budoucnosti Libanonu a jeho vztazích s arabskými sousedy.

Spekulace kolem Harírího pobytu v Rijádu vyvolaly diplomatickou roztržku mezi Saúdskou Arábií a Německem. Rijád se dnes rozhodl stáhnout svého velvyslance v Německu kvůli výrokům německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela naznačujícím, že Harírí byl v Rijádu držen proti své vůli. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí dodalo, že německému velvyslanci v Rijádu bude předána protestní nóta.

Harírí, který je dlouhodobým spojencem Saúdské Arábie a má také saúdskoarabské občanství, rezignaci zdůvodnil obavami o svůj život a kritizoval rostoucí vliv Íránu a Hizballáhu v Libanonu. V Libanonu podle něj panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce a někdejšího premiéra Rafíka Harírího, který byl zavražděn v Bejrútu.