"Desítky lidí jsou zraněny, takže bilance obětí může ještě vzrůst, někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu," uvedl Rámí Abdal Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle něj atentát cílil na tábor, v němž byli běženci prchající před boji v provincii Dajr az-Zaur.

Útok provedli v oblasti kontrolované syrskými vládními jednotkami zřejmě radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS), která v posledních měsících ztrácí zbytky ovládaného území v Sýrii. V této oblasti kontroluje IS nyní asi čtvrtinu provincie Dajr az-Zaur, uvedla agentura AFP.

Začátkem tohoto měsícem zemřelo při podobném bombovém útoky džihádistů na uprchlíky v provincii Dajr az-Zaur nejméně 75 lidí.

Příslušníci samozvaného Islámského státu při svém tažení v roce 2014 obsadili skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Z mešity v Mosulu pak vyhlásil jeho vůdce na tomto území chalífát. Teď jsou zbytky jeho oddílů ještě na irácko-syrské hranici a v části syrské provincie Dajr az-Zaur. Dnes irácká armáda oznámila, že u syrské hranice dobyla město Ráva, které bylo označováno za poslední útočiště IS v Iráku.