Pomník bude symbolicky spojovat Opočno a Puteaux, tedy města, kde se slavný malíř narodil a kde strávil většinu svého života a roku 1957 i zemřel.

Busta je dílem Jana Vlacha, oceňovaného sochaře, který většinu života strávil ve Francii a který zemřel v roce 1962. Autorem podstavce ze skla a mramoru, na kterém je Kupkova bronzová busta v Opočnu i v Puteaux umístěna, je akademický sochař Marian Karel.

František Kupka patří k zakladatelům abstraktního malířství, svá klíčová díla v tomto směru vystavil na pařížském Podzimním salonu, který byl v roce 1912 pro dějiny světového výtvarného umění zásadní událostí. Kupka tehdy představil obrazy Amorfa - Dvoubarevná fuga a Amorfa - Teplá chromatika, na nichž se mimo jiné pokusil zachytit různé fáze pohybu.

Kupka, kterého odborníci považují za prvního abstraktního malíře, se narodil 23. září 1871 v Opočně a zemřel v Puteaux u Paříže 24. června 1957. Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná. Například Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV se prodal za 22,1 milionu korun a obraz Tvar modré za 55,75 milionu korun.