Bomby zasáhly tržiště ve městě Atárib nedaleko Halabu, který je největším syrským městem a který ovládá několik povstaleckých skupin. SOHR informoval, že došlo ke třem náletům.

"Francie odsuzuje bombardování, k němuž došlo 13. listopadu v Atáribu a při kterém zahynuly desítky civilistů," uvedla mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Agnes Romanetová-Espagneová. "Vyzýváme spojence Damašku, aby učinili vše pro to, aby takovéto nepřijatelné útoky ustaly, a aby se zasloužili o definitivní klid zbraní," dodala mluvčí.

Atárib se nachází v jedné z takzvaných bezpečných zón, na jejichž vytvoření se při mírových jednáních v květnu v Kazachstánu dohodly Rusko a Írán (spojenci syrského prezidenta Bašára Asada) a Turecko, jež podporuje rebely.

Romanetová-Espagneová zároveň prohlásila, že humanitární pomoc poskytnutá obléhané východní Ghútě u Damašku je nedostatečná, a naznačila, že by si Rusko mělo v tomto směru počínat aktivněji.

Poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland minulý týden řekl, že až 400.000 civilistů v obléhané východní Ghútě hrozí "naprostá katastrofa". Do města bylo kamionům s pomocí umožněno vjet po více než roce na konci října. Šlo o 49 aut s humanitárním materiálem pro zhruba 40.000 lidí.