Sarajevo by rádo aktivovalo takzvaný Akční plán členství (MAP), který je krokem na cestě k budoucímu vstupu do aliance. Nejprve však Bosna musí dokončit úplnou registraci veškerých vojenských prostředků v obou částech země, vytvořených na etnickém základě: v bosňácko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH) a v Republice srbské (RS).

Postup Bosny k členství v NATO komplikuje postoj Republiky srbské, v níž není příliš velká vůle připojit se k vojenskému uskupení, jež bombardovalo Srby v Bosně v roce 1995 a v Srbsku, včetně Kosova, v roce 1999. Vedení RS je odhodláno uspořádat referendum o připojení k NATO.

Kromě toho bosenští Srbové odmítají, aby slabá celobosenská vláda v Sarajevu registrovala veškeré vojenské prostředky RS.

Nicméně český generál Pavel, který je nyní šéfem Vojenského výboru NATO, ocenil pokrok, jenž Bosna učinila na poli armády. "Pokud jde o úroveň vzájemného propojení, o úroveň úsilí vašich ozbrojených sil realizovat reformy, naše doporučení budou pozitivní," řekl podle Reuters Pavel. Současně ovšem upozornil, že souhlas s aktivací MAP Bosny bude věcí politickou.

Předseda kolektivní hlavy bosenského státu, tříčlenného předsednictva, Dragan Čović dal při setkání s Pavlem najevo optimismus, že ministři zahraničí členských států aliance by mohli o aktivaci MAP pro Bosnu rozhodnout už na své schůzce 5. a 6. prosince v Bruselu.