Protiraketový systém Patriot letadlo sestřelil nad demilitarizovanou zónou, která odděluje syrskou část Golan od části, již okupuje Izrael.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman v prohlášení uvedl, že Izrael posuzuje narušení své svrchovanosti s vážností a na jakoukoli provokaci bude reagovat.

Izrael poukazuje na vzrůstající vliv Íránu v Sýrii a na nebezpečí, jež pro něj představuje libanonský šíitský Hizballáh, který se těší íránské podpoře. Izraelci do bojů v Sýrii nezasahovali s výjimkou útoků na zbrojní konvoje Hizballáhu.

"Nedovolíme upevňování šíitské osy v Sýrii ani to, aby se z ní stala předsunutá základna (protiizraelských) operací," sdělil Lieberman. Rusko vyjádřilo pochybnosti nad tím, zda byl sestřelený stroj jeho výroby.

Izraelci v srpnu zneškodnili bezpilotní letadlo Hizballáhu, které pocházelo z Íránu. Také tento stroj vylétl ze Sýrie nad okupovanou část Golan k výzvědné operaci.

Izrael Golany obsadil za války v roce 1967 a stále okupuje asi 1200 kilometrů čtverečních tohoto pásma. Pod syrskou kontrolou je 520 kilometrů čtverečních.