ÖVP byla dosud ve vládní koalici se sociálními demokraty (SPÖ). Kvůli rostoucím názorovým neshodám a sílícímu napětí ve vládě se strany shodly na nutnosti uspořádat předčasné volby do Národního shromáždění rok před řádným termínem.

Kurz rozhodnutí pozvat ke koaličnímu jednání FPÖ zdůvodnil společnými programovými body a především sdílenou vůlí provést změny. Zdůraznil však zároveň, že podmínkou pro fungování nového kabinetu musí být jeho proevropské zaměření. "Rakousko může být silné jen tehdy, bude-li v Evropě aktivně spolupracovat," prohlásil Kurz, aktuálně nejpopulárnější rakouský politik.

Dal rovněž najevo, že chce, aby kabinet začal pracovat co nejdříve. "Rakousko si zaslouží rychlé vytvoření nové vlády," zdůraznil jednatřicetiletý šéf lidovců, který byl dosud ministrem zahraničí. Koaliční vyjednávání s šéfem svobodných Strachem by podle něj mohla začít už ve středu.

Strache na své odpolední konferenci oznámil, že Kurzovu nabídku k jednání o koalici přijímá. "To však neznamená, že to nevyhnutelně povede k pozitivnímu výsledku," řekl osmačtyřicetiletý politik. "Účast ve vládě není samoúčelná, má smysl pouze tehdy, pokud budeme moci realizovat i své cíle," dodal podle agentury APA. Poukázal přitom na to, že obě strany sice mají společné body, zároveň ale i "podstatné rozdíly".

Strache v této souvislosti varoval i před uspěchaným vyjednáváním. "Jde o novou kvalitu pro Rakousko," prohlásil.

Podobnost obou stran podle Kurze spočívá především v odhodlání zastavit ilegální migraci, učinit sociální systém Rakouska méně přitažlivým pro přistěhovalce a také snížit daně, zejména pro lidi s nižšími příjmy.

Sociální demokraté dosavadního spolkového kancléře Christiana Kerna, kteří skončili druzí těsně před FPÖ, už před volbami dali najevo záměr do nové vlády s lidovci nevstupovat a odejít do opozice.

ÖVP ve volbách zvítězila se ziskem 31,5 procenta hlasů, SPÖ dostala 26,9 procenta a FPÖ podpořilo 26 procent hlasujících. V Národní radě se udrželi také liberálové (NEOS) díky podpoře 5,3 procenta hlasujících a nově do ní vstoupila se ziskem 4,4 procenta hlasů Kandidátka Petera Pilze, kterou založil odpadlík od Zelených Peter Pilz.