Keňu čekají ve čtvrtek opakované prezidentské volby, které nařídil v září nejvyšší soud. V zemi se ještě zvýšilo napětí, když vůdce opozice Odinga nedávno oznámil, že z nového souboje se současným prezidentem Uhuru Kenyattou odstupuje, protože nebyly provedeny personální změny ve volební komisi, které požadoval. Hlasování podle něj nebude ani svobodné ani spravedlivé, Keňany proto vyzval k jeho bojkotu.

Obvinění z podněcování násilí a ničení majetku vůči Odingové, Outovi a několika dalším osobám přišla poté, co minulý týden opoziční demonstranti narušili mimo jiné školení volební komise v baště Odingových stoupenců, městě Kisumu. Protestující napadli členy komise a zničili školicí materiály a prostory, přičemž Odingová i senátor Outa se podle svědků akce osobně zúčastnili.

Ke zklidnění situace v zemi vyzvaly OSN, Africká unie (AU) i papež František. Před zhoršením politického klimatu v Keni pak varovala dvacítka západních diplomatů v zemi, uvedla agentura AP.

Kvůli výhrůžkám ze země minulý týden uprchla vysoce postavená členka volební komise Roselyn Akombeová. Podle ní komise není za současného chaosu schopna plnohodnotného výkonu funkce. Prezident Kenyatta dnes po schůzce s šéfem volební komise Wafulou Chebukatim oznámil, že orgán dostal dostatek prostředků pro zajištění regulérního hlasování. "Teď by to opravdu měli zvládnout," citoval prezidenta keňský deník Daily Nation.

Keňská ekonomika už pociťuje negativní dopady současné politické krize. BBC například cituje předsedu jednoho z největších afrických výrobců Bidco Africa Vimala Shaha, podle něhož je trh nyní "ospalý". Některé předpovědi uvádějí, že Keňa se bude z následků politické nejistoty ekonomicky vzpamatovávat dva roky.