Je to podle Junckera důležité k tomu, aby se "Česká republika mohla významně podílet na utváření jednotnější a demokratičtější Evropské unie postavené na našich společných hodnotách".

Babiš, až donedávna ministr financí a vicepremiér končící vlády Bohuslava Sobotky, je v Bruselu často vnímán optikou svých prohlášení o tom, že ČR by neměla přijímat euro i odmítavým postojem k unijnímu řešení migrační krize. Jeho hnutí ANO je v Evropském parlamentu součástí liberální frakce.

Spory mezi státy visegrádské skupiny a Evropskou komisí, například právě o migraci, se v posledních letech staly příčinou vzniku určitých příkopů mezi střední Evropou a "starými" státy unie. Juncker se pokusil přispět k jejich zahlazení minulý týden, kdy pozval na pracovní večeři premiéry Slovenska, Maďarska, Polska i České republiky. Debata se točila kolem budoucnosti EU a kromě jiného se účastníci schůzky dohodli na jejím opakování.

V odpovědi na novinářskou otázku ohledně Babišova skeptického pohledu na přijetí společné evropské měny Schinas obecně připomněl, že výjimku z přijetí eura má - kromě z EU odcházející Británie - pouze Dánsko.

Upozornil, že Juncker už v září v projevu před europarlamentem dal najevo přání, aby se všech 27 zemí co nejvíce podílelo na další evropské integraci. Juncker by podle mluvčího rád viděl, aby euro přijaly všechny země, které plní potřebné podmínky a mají k tomu politickou vůli.

"Nechci spekulovat, jak se tato diskuse vyvine v kontextu České republiky," podotkl mluvčí s tím, že výsledky voleb jsou velmi čerstvé a proces formování nové vlády teprve začíná.