"Zatím se o toto místo přehlásil Vojta Pikal, místopředseda Pirátské strany, a Lukáš Bartoň za Plzeňský kraj," uvedl Bartoš. Pirátský poslanecký klub o nominaci zatím ještě nehlasoval. Předpokládá, že Piráti pro svého kandidáta získají podporu Starostů, kteří s ohledem na svou šestičlennou frakci o místo ve vedení Sněmovny neusilují.

"Zatím jsme personálie nechávali na té druhé koleji," uvedl k podpoře Pirátů o místo ve vedení Sněmovny předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský. Předmětem schůzky byly podle něj spíše programové průniky obou uskupení.

Svého kandidáta na předsedu Sněmovny už oznámilo vítězné hnutí ANO. Je jím dosavadní místopředseda dolní komory Radek Vondráček. Bartoš jeho nominaci ponechal "bez komentáře". V případě sněmovních výborů by chtěl Bartoš získat pro Piráty vedení bezpečnostního výboru. Starostové mají jako prioritu vedení výboru pro veřejnou správu.

Ve středu dopoledne se mají Piráti sejít ve Sněmovně se zástupci ODS v čele s předsedou Petrem Fialou. Týž den by se mohl Bartoš sejít s předsedou ANO Andrejem Babišem k první povolební schůzce. V odpovědi na jeho pozvání mu prostřednictvím SMS nabídl možné termíny "ve středu odpoledne či ve čtvrtek dopoledne na neutrální půdě". "Zatím mi neodpověděl," uvedl Bartoš.

Piráti se Starosty debatovali o digitalizaci nebo problémech českého školství, k tématům patřila například aplikace STAN umožňující voličům užší elektronický kontakt s jejich poslanci. "Shodli jsme se na prioritách, což je transparentnost, digitalizace, školství," uvedl Farský.

Piráti v letošních sněmovních volbách skončili na třetím místě za ANO a ODS. Získali ve dvousetčlenné Sněmovně 22 mandátů, stejně jako čtvrté hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.