"Opravdu nemáme nic s nikým uzavřeno. V tuto chvíli, kdy se spolu bavíme, opravdu nemáme s nikým nic podepsáno," řekl Petrtýl ČTK kolem 20:00. Situací se večer zabývala regionální rada ODS, která se vyslovila pro jednání o nové koalici bez podpory KSČM. "Regionální rada ODS Středočeského kraje považuje za největší nebezpečí návrat KSČM do rady kraje či přímou nebo nepřímou podporu komunistů pro menšinovou koalici. ODS nabízí jednání o nové koalici bez přímé či nepřímé spolupráce s KSČM," tlumočil stanovisko hejtmančin náměstek a místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle radního Věslava Michalika (STAN) měla zpráva o vypovězení koaliční smlouvy dnešní datum a přišla v 16:30. "Nicméně ANO tu koaliční smlouvu zjevně porušilo už o víkendu tím, že dalo nabídky opozičním stranám," dodal. Petera dnes potvrdil, že ANO nabídlo ČSSD koaliční spolupráci. "V této chvíli se jedná o dvojkoalici s podporou KSČM. My jako ČSSD jsme domluveni a čekáme na vyjádření KSČM," uvedl večer Petera.

Bez podpory dalšího subjektu se ANO a ČSSD neobejdou, neboť v zastupitelstvu nemají většinu. Nabídku od ANO už v neděli schválil krajský výkonný výbor sociální demokracie a dnes ji projednal klub zastupitelů. Podle serveru Aktuálně.cz by se novými radními mohli stát Petera a další bývalý hejtman Josef Řihák. Petera má vést životní prostředí, Řihák investice. Své zástupce ČSSD nominovala ještě na školství a sociální věci.

Předseda krajských komunistů Stanislav Grospič uvedl, že se o spolupráci jedná, její podmínky mají být upřesněny. Podle šéfa klubu zastupitelů za KSČM Zdeňka Štefka pro komunisty nejsou důležité posty, ale možnost prosazovat program.

Náměstek Daniel Marek (Nezávislí Středočeši) ale míní, že možností, jak bude příští koalice vypadat, je víc. "Jsem přesvědčen, že na stole není jednom jedna varianta," řekl odpoledne ČTK. Podle něj byli osloveni i Nezávislí Středočeši. "Nějaké nabídky padají, ale každou minutou se mění. Takže v tuto chvíli nedokážu reagovat na to, jestli bychom podpořili nějakou jinou koalici," dodal.

V úterý se na plánovaném jednání sejdou zastupitelé, teoreticky by už mohli o změnách v radě hlasovat. Ještě předtím se k situaci vyjádří hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci.

Koaliční krize vypukla poté, co ANO vyčetlo dvěma radním za STAN špatnou práci. Starostové tvrdili, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvá nová koalice. Dosavadní koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů. ANO má 16 mandátů, STAN o jeden méně a ODS patří deset křesel. Nezávislí Středočeši, kteří původně kandidovali za TOP 09, mají tři zastupitele. V opozici byla dosud ČSSD s 11, KSČM s osmi a TOP 09 se dvěma zastupiteli.