Deník Asahi šimbun uvedl, že koalice tvořená Liberálnědemokratickou stranou a Stranou spravedlnosti a čistoty (Komeitó) získala v dolní komoře parlamentu více než dvoutřetinovou většinu ze 465 křesel.

Koalice pro zisk dvoutřetinové většiny potřebovala přesáhnout hranici 310 parlamentních míst, podle neoficiálních výsledků zveřejněných deníkem Asahi šimbun jich má 313.

Nejúspěšnější opoziční stranou se s 55 mandáty stala Konstitučnědemokratická strana, kterou vytvořila část členů zaniklé Demokratické strany, jež se rozpadla těsně před volbami. Další nově vzniklé uskupení - Strana naděje, kterou založila populární guvernérka Tokia Juriko Koikeová, si připsala 49 křesel, což je méně, než se před hlasováním očekávalo.

Abe vyhlásil předčasné volby v září, aby si nechal potvrdit mandát v době, kdy jeho strana čelila několika skandálům.

Dnes na tiskové konferenci řekl, že hodlá s budoucí vládou prosazovat "důraznou diplomacii" a tlačit na KLDR, aby zastavila vývoj raket a jaderných zbraní. O KLDR hodlá "podrobně" jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který bude v Japonsku na návštěvě v listopadu.

Abe také řekl, že ho občané ve volbách podpořili, a poděkoval jim za to. Slíbil, že se hodlá zabývat výzvou, kterou představuje demografický vývoj, dále bude prosazovat investice do vzdělání a penzijní reformu.

Podle japonského deníku Jomiuri šimbun premiér Abe ponechá ve vládě většinu klíčových osobností dosavadního kabinetu. Očekává se, že zůstane vicepremiér Taró Aso a ministr obrany Icunori Onodera i vedoucí úřadu vlády Jošihide Suga.

Onodera dnes řekl, že severokorejská hrozba dosáhla kritické meze a že Japonsko, USA a Jižní Korea se k této hrozbě musejí postavit jinak než dosud. "Ta hrozba dosáhla nebývalé a kritické úrovně. Musíme jí proto čelit přiměřenějším způsobem, odlišným od toho dosavadního," řekl Onodera, který dnes na Filipínách jednal se svými protějšky z USA a Jižní Koreje Jamesem Mattisem a Song Jong-muem.

Onodera připomenul, že KLDR nedávno testovala balistické rakety, které prolétly nad Japonskem, a řekl také, že nelze vyloučit, že minulý podzemní test byl testem vodíkové bomby. "Ta země neustále zlepšuje své raketové a jaderné kapacity," řekl.

Mattis se podle agentury AP vyjádřil umírněněji a kladl důraz na jednotnou pozici USA, Japonska a Jižní Koreje. "Severokorejské provokace ohrožují místní i globální bezpečnost," sdělil. Podle ministra Songa je chování KLDR stále horší.