Novinářka zahynula v pondělí. Pod její vůz někdo umístil bombu, zřejmě semtex, uvedla policie. Krátce poté, co vyjela z domova, exploze odmrštila vůz hluboko do pole. Vyšetřovatelé uvedli, že bomba byla odpálena na dálku mobilním telefonem. Maltská vláda v sobotu nabídla milion eur (25,7 milionu Kč) a ochranu za informace o tom, kdo novinářku zavraždil.

Ve všech maltských novinách se dnes objevil slogan "Pero je silnější než strach". "Novináři nebudou umlčeni", "Nemáme strach", "Všude, kam se člověk podívá, jsou podvodníci" zněla hesla na transparentech mírového pochodu ve Vallettě.

"Stát má na rukou krev, v zemi jako je tahle, už se nedá dále žít. To, co se stalo Daphne, nás rozhořčilo, ale může se to stát komukoli," řekla AFP účastnice průvodu Francesca Aquilinová. "Někdo za to musí převzít odpovědnost," uvedl Massimo Abela.

Shromáždění se účastní i dvě hlavní maltské politické strany - vládnoucí labouristé a opoziční Nacionalistická strana. Labouristický premiér oznámil, že rodina zemřelé si jejich účast nepřeje. Jeden ze synů Caruanové Galiziové vinu za atentát v úterý nepřímo přisoudil vládě.

Caruanová Galiziová o sobě říkala, že nepatří ani do jednoho tábora, ale o labouristické straně soustavně tvrdila, že Maltu proměňuje na mafiánský stát.

"Ostře labouristy kritizovala, ale rozhodně to nebylo vždycky férové," řekl labouristický poslanec Glenn Bedingfield. "Byly to velmi osobní útoky na to, jak vypadáme, jak se oblékáme. Zesměšňovala každého, kdo měl k labouristům blízko. Nebyla dvakrát milá. Hodně lidí ranila," dodal.

Třiapadesátiletá žurnalistka na jaře několik blízkých spolupracovníků premiéra Josepha Muscata obvinila, že si otevřeli účet v Panamě, kam si posílali nekale získané peníze. Premiér byl kvůli tomu nucen vyhlásit předčasné volby, které v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál.

V poslední době novinářka psala o šéfovi opozice. Adrian Delia podle ní pral špinavé peníze, jež pocházely z londýnských nevěstinců. Felia nařčení popřel a žaloval ji pro pomluvu.

Galiziová nNěkdy zveřejňovala na svém blogu až 30 příspěvků denně. Míchala při tom sžíravé komentáře, bulvární klepy a detailně podložená obvinění z korupce, napsala agentura Reuters. Podle agentury AFP zesnulou novinářku mnohdy označovali jako Wikileaks v jedné osobě.