Koubský uvedl, že zřejmě ve čtvrtek se sejde krajský výbor, který by se měl záležitostí zabývat. V pátek je pak naplánováno jednání celostátního výboru a konference. "Samozřejmě nabídnu funkci k rezignaci. Uvidíme, jaká bude vůle krajského výboru," řekl Koubský.

Podobné jednání čeká i středočeskou TOP 09, její krajský výbor bude hodnotit výsledek voleb v úterý. Předseda Jan Jakob zatím neřekl, zda a jak by mělo vedení vyvodit odpovědnost za volby. "Poradím se s kolegy a pak budu dělat závěry, zatím jsme to nestihli ani vstřebat," uvedl. TOP 09 obhajovala čtyři křesla a získala dvě. Usednou do nich dva dosavadní poslanci - celostátní předseda Miroslav Kalousek a místopředsedkyně strany Helena Langšádlová, která kandidovala z pátého místa a byla zvolena díky preferenčním hlasům.

Zelení, jimž se nepovedl pokus o návrat do Sněmovny, budou řešit volby na krajské konferenci 25. listopadu. Po odstoupení krajského vedení zatím nikdo nevolá. "Od členů zatím nejsou požadavky, že bychom měli reflektovat výsledky voleb, protože tyto volby byly celostátní záležitostí, ne přímo záležitostí krajů," uvedl předseda středočeských zelených Jiří Čejka.

Lidovci ve středních Čechách skončili devátí se ziskem 3,01 procenta. Koubský poukázal na to, že STAN, s nimiž měli lidovci původně kandidovat v koalici, získali dva mandáty. Nabízí se tak otázka, jak by volby dopadly, kdyby koalice zůstala zachována. Na společné kandidátce měl být lídrem místopředseda STAN Vít Rakušan, Gabal na druhém místě a třetí pozice měla patřit Věře Kovářové ze STAN. Lidovci ale v červenci ustoupili od dohodnuté koalice a Starostům nabídli, ať vstoupí na kandidátky KDU-ČSL. Pro vstup do Sněmovny by tak stačilo pět namísto deseti procent hlasů. Starostové však trvali na rovnocenném partnerství a návrh odmítli.

Zatímco Rakušan s Kovářovou se na samostatné kandidátce STAN do Sněmovny dostali, Gabal nikoliv. Koubský připustil, že rozkol se STAN mohl být pro některé voliče zklamáním. Na druhou stranu ale část lidí nechtěla lidovce volit, pokud by kandidovali společně se STAN, dodal.