Tajfun v sobotu dosáhl síly čtvrtého stupně z pěti a vítr místy dosahoval rychlosti 250 kilometrů za hodinu. Podle japonské meteorologické služby se bouře nacházela východně od Okinawy. Očekává se, že až v pondělí udeří v oblasti okolo Tokia, zeslabí na stupeň jedna.

Politologové předpokládají, že Abeho koalice ve volbách jasně zvítězí. Největší výzvou pro Abeho bude patrně nově vzniklá Strana naděje, již založila oblíbená guvernérka Tokia Juriko Koikeová. Volební místnosti se uzavřou ve 20:00 místního času (13:00 SELČ). Celý den má silně pršet a vát silný vítr, napsala AFP.

Po prvních čtyřech hodinách hlasování byla zaznamenána účast 12,24 procenta voličů, zatímco za stejnou dobu před třemi lety to bylo 11,08 procenta. V Japonsku je možné volit také korespondenčně: v předstihu toho podle údajů japonské vlády využilo 15,64 milionu z celkového počtu zhruba jednoho sta milionů oprávněných voličů, což je nový rekord.

V posledních dvou volbách byl zájem voličů nižší než dříve - účast spadla pod 60 procent. V minulých volbách v prosinci 2014 přišlo k urnám 52,66 procenta, což je nejnižší účast v dějinách japonské demokracie.