Zmocněnec OSN pro Libyi Hassan Salamé před měsícem ohlásil akční plán pro přechodné období, na jehož závěru se měly konat parlamentní i prezidentské volby. Spojené národy od té doby hostily v Tunisu delegace z konkurenčních parlamentů ve východní Libyi a Tripolisu. Ty měly předložit dodatky k mírovému plánu zprostředkovanému OSN z roku 2015.

Na konci druhého kola rozhovorů ale Salamé pouze uvedl, že diskuse bude pokračovat, neupřesnil ale kdy. "V některých oblastech panuje shoda... ale některé je ještě potřeba projednat s politickým vedením v Libyi," řekl Salamé bez dalších podrobností.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války. Kromě dvou konkurenčních vlád se o moc přetahuje řada bojůvek, včetně teroristické organizace Islámský stát (IS). Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních zemí.

Rozvratu Libye zneužívají zločinecké sítě pašeráků lidí, které odtamtud vypravují do Evropy většinu lodí s africkými migranty.

mka