"Poslanecký mandát se nabývá zvolením, tedy dnes," upozornil Gerloch. Státní volební komise však nejprve musí oficiálně a autoritativně výsledky voleb vyhlásit, což se zřejmě stane v pondělí.

Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. Dolní komora už Babiše s Faltýnkem ke stíhání vydala koncem září, nyní však musí vyslovit souhlas v novém složení. Do té doby by policie podle Gerlocha neměla vůči Babišovi a Faltýnkovi provádět žádné další úkony. Sněmovně by po vyhlášení výsledků voleb měla zaslat novou žádost o vydání. Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát.

Zejména pro Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, a tedy aspiranta na nového premiéra, může stíhání znamenat problém. Lídři některých stran vyhlásili, že by si nedovedli představit sedět ve vládě s obviněným člověkem, navíc v pozici ministerského předsedy. Prezident Miloš Zeman se ale nechal slyšet, že v případě vítězství hnutí ANO by Babiše premiérem jmenoval bez ohledu na jeho stíhání.

Nově zvolená Sněmovna bude znovu hlasovat také o vydání staronového poslance Bohuslava Svobody z ODS, kterého zákonodárci zbavili imunity už v únoru 2014. Policie bývalého pražského primátora spolu s dalšími radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ačkoli stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září soud Svobodovi udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal. Poslance čeká diskuse také o zbavení imunity hejtmana Libereckého kraje a nového poslance Martina Půty (STAN), který je stíhán kvůli korupci.

Dvakrát o stejném poslanci v totožném případu rozhodovala Sněmovna v polovině 90. let. Koncem července 1995 vydala ke stíhání Jana Vika (SPR-RSČ) v souvislosti s letáky nazývanými Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanschaftu. Kauza nebyla uzavřena do voleb v roce 1996, v nichž Vik mandát obhájil. Podruhé už poslanci Vika policii nevydali.