První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že dnes už jednání s dalšími stranami neočekává, mohla by ale začít v neděli a následujících dnech.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ČTK řekl, že ve zprávě SMS ho Babiš požádal o návrh termínu schůzky. "Zdvořile jsem mu odpověděl, že s termínem se přizpůsobím, ale že nemusí chvátat, protože naše pozice zůstávají stále stejné, to znamená, že o možné spolupráci s hnutím ANO nejsme připraveni uvažovat, natož pak jednat," řekl Kalousek. Stejně jako další strany spolupráci s ANO vylučoval už před volbami. Doručení zprávy SMS od Babiše ČTK potvrdil i statutární předseda ČSSD Milan Chovanec.

Babiš chce v první řadě jednat o novém sestavení Sněmovny, poté by navázal jednáním o vládě. Cílem jednání podle Babiše je sestavit funkční a efektivní vládu. Nechtěl mluvit o tom, o jaká ministerstva by hnutí mělo v novém kabinetu zájem.

Faltýnek také řekl, že by rád oslovil současné koaliční partnery hnutí ČSSD a KDU-ČSL. "Ale předpokládám, že se dohodneme, že současně oslovíme v té debatě všechny subjekty, které se dostaly do Sněmovny," řekl. Podle Faltýnka sice ANO nechce jít do vlády s KSČM ani s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD), je ale třeba jednat s nimi o ustavující schůzi Sněmovny.

Babiš také řekl, že se podle něj dostalo do Sněmovny příliš mnoho stran. "Náš největší problém ve fungování státu a samosprávy je koaliční uspořádání. Bohužel nemáme většinový systém, který bychom potřebovali, aby stát, vláda a samosprávy fungovaly efektivně," řekl. Podotkl ale, že změna volebního systému nebude patřit mezi největší priority ANO při jednání o novém kabinetu.

Babiš také řekl, že ho volební výsledek ANO, které získalo 29,6 procenta hlasů, překvapil. Vítězství ve všech krajích označil za neuvěřitelné. Podle něj hnutí i on čelili poslední dva roky negativní kampani. Odmítl výtky, že ANO je populistické a protievropské. Česko podle něj je pevnou součástí EU a NATO. Zároveň ale odmítl vznik dvourychlostní Evropy.