Výsledky letošních voleb v evropských zemích málokdy přinesly radost a Česko v tomto ohledu není výjimkou, konstatuje server listu Süddeutsche Zeitung. "Země s deseti miliony obyvatel se po volbách posune dále doprava. Populisté, euroskeptici a vůči cizincům nepřátelští politici výrazně posílili," míní bavorský deník.

Babišovo hnutí ANO vnímají německá média jako jasného vítěze voleb, naopak v případě dosud nejsilnější sněmovní strany - ČSSD - píše agentura DPA o debaklu, Süddeutsche Zeitung pak o bezprecedentním propadu. Všímají si i "alarmujícího" úspěchu populistické a pravicově radikální Svobody a přímé demokracie (SPD).

Největší pozornost německých novinářů ale přitahuje třiašedesátiletý miliardář a lídr ANO. Podle Süddeutsche Zeitung Babiš trvá na nesprávné pozici, že se stát musí řídit jako firma, a navíc očividně nasazuje své mediální impérium proti politickým soupeřům. Kvůli tomu, že řada stran odmítá jít s Babišem do vlády, považuje bavorský list za možné, že post premiéra šéf hnutí ANO přenechá někomu jinému a sám bude vše řídit ze zákulisí. "Velký rozdíl by to nebyl," míní deník.

Další weby, včetně serveru nejčtenějšího deníku Bild, přirovnávají šéfa hnutí ANO k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Jeho politiku hodnotí jako nepříliš vyprofilovanou, euroskeptickou a protiimigrační. Spiegel Online upozorňuje na kritické hlasy, které varovaly před tím, že se v Česku mohou objevit podobné tendence jako v Maďarsku a Polsku, což by vedlo k prohloubení příkopu mezi západem a východem Evropské unie.

Otázku po dalším směřování Česka si klade i web deníku Die Welt. A stejně jako Bild konstatuje, že se výsledek voleb rovná politickému zemětřesení.