"Stání ve frontě s turisty a kontrola nám pro voliče nepřipadala správná," sdělila Blažková ČTK. Místo volební místnosti na Hradě je připravena v pobočce Městské knihovny v Praze na Pohořelci.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že bezpečnostní složky na Pražském hradě byly připraveny "zajistit hladký chod volební místnosti v areálu", a to včetně přednostního vstupu voličů. O nezřízení volební místnosti s nimi podle Ovčáčka městská část nejednala. "Byli jsme přitom připraveni na maximální vstřícnost. V úvaze bylo i umístění volební místnosti tak, aby voliči vůbec kontrolu nepodstupovali," dodal.

Kontroly při vstupu do hradního areálu jsou od loňského léta. Způsobují v některých exponovaných časech fronty před vstupem do areálu Hradu a podle některých bezpečnostních expertů nejsou zdaleka tím, co může v sídle hlavy státu zajistit větší bezpečnost; naopak mohou případné útočníky kvůli velké koncentraci lidí přitahovat. Zavedení kontrol a s ním spojené uzavření jednoho ze vstupů do palácových zahrad pod Hradem přineslo mimo jiné jejich správci, Národnímu památkovému ústavu, úbytek návštěvníků a snížení tržeb.