"Jediné zásadní a zlomové volby pro Českou republiku byly v roce 1990, ale všechno ostatní byly normální svobodné volby a to, že každý prohlašoval, že jsou zásadní a zlomové, to byla jenom reklamní kampaň a nic víc," řekl prezident. S hodnocením volební účasti chce Zeman počkat až na sobotu, kdy budou výsledky.

Pověření jednáním o sestavení vlády pro vítěze voleb prezident označil za "poctivou sportovní hru". Nebude chtít záruky, pokud dostane informaci o poskládaném kabinetu s většinovou podporou ve Sněmovně, uvedl.

"Já vám odpovím, že jsem volil Čecha," řekl Zeman na nevyřčenou otázku, komu dal svůj hlas. Hudebník, malíř a spisovatel František Čech zvaný Ringo je pražským volebním lídrem SPO, která vznikla v roce 2009 na základě občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. To, že svůj hlas dá SPO Zeman avizoval již při únorovém sjezdu strany.

Při ukončení návštěvy Plzeňského kraje dnes prezident řekl, že zasedání Sněmovny po volbách svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Po 28. říjnu se plánuje postupně sejít s vedením všech subjektů, které se do Sněmovny dostanou.

Svůj volební hlas dnes odevzdali i někteří z kandidátů na prezidenta. Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek volil na Vinohradech, exvelvyslanec Pavel Fischer v pražských Pitkovicích. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek hlasoval v Jesenici. ČTK řekl, že volil Realisty, kteří ho v prezidentské volbě podporují. Příjemně ho překvapilo množství lidí, kteří k volebním urnám došli. Doufá proto ve vysokou účast, díky které by volební výsledky mohly více vypovídat o vůli voličů.

Další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer bude volit kolem 21:00. "Přál bych si, aby volby dopadly tak, abychom mohli za rok oslavit 100. výročí založení republiky bez pochybností o tom, že jsme země, která staví na demokratických hodnotách, na nichž (T. G.) Masaryk zakládal náš novodobý stát," sdělil ČTK. Dodal, že se toho docílí tak, když nebudou voleny strany založené na autoritářských a vůdcovských principech. Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček budou volit v sobotu.