Na otevření krajského úřadu v Jihlavě ráno čekalo asi 300 žadatelů, někteří i několik hodin. Vysočina ponechala možnost přinést formuláře osobně, na rozdíl od jiných krajů, které nyní umožnily pouze elektronický příjem žádostí, aby předešly frontám. Jedním z důvodů zachování možnosti osobního podání bylo podle kraje i horší pokrytí některých částí Vysočiny internetem.

Někteří žadatelé uváděli, že u úřadu čekali od čtvrtka. Další ČTK řekli, že přišli tři hodiny po půlnoci. Byl mezi nimi muž ze Šlapanova, který si chce koupit kotel na biomasu. Uvedl, že osobnímu podání věří víc než elektronickému. "Domluvili jsme se s kamarády, tak jsme sem přišli," řekl. Řada čekajících nejvíc narostla za poslední hodinu před otevřením úřadu. Žádosti pak přijímalo deset úředníků, na jednu nepotřebovali ani minutu. Frontu odbavili za dvacet minut.

Loni v lednu, když kraj zahájil přijímání žádostí o dotace na nový kotel, čekalo před úřadem asi 600 lidí. Tehdy krajští úředníci dělili rovněž 230 milionů Kč. Peníze byly vyčerpány devátý den po otevření výzvy. Kraj Vysočina už podpořil výměnu 2300 kotlů, zatímco žádostí dostal přes 3000. Kromě loňské první velké dotační vlny dělil 24 milionů Kč letos v dodatečné výzvě.

Příspěvek je nyní určen domácnostem, které se chtějí zbavit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotaci mohou dostat na nákup kombinovaného kotle na pevná paliva a biomasu s automatickým přikládáním, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla a na kondenzační plynový kotel. Výše příspěvku pokryje až 80 procent uznatelných nákladů, podle typu nového kotle, nejvíc lze získat 120.000 Kč. V pěti sídlech, kde jsou největší problémy s čistotou ovzduší, dotace stoupne o 7500 Kč. Jde o Bystřici nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec.