"Jsou už k svému cíli natolik blízko, že bychom se měli chovat, jako by ho už bezmála dosáhli," řekl Pompeo. Upozornil ale, že je rozdíl mezi schopností odpálit jednu jadernou raketu a vyrobit velké množství štěpného materiálu pro celý nukleární arzenál.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster na téže konferenci prohlásil, že čas vyhrazený řešení severokorejského problému bez války rychle běží. "Zatím nevypršel, ale blíží se tomu," konstatoval.

Pchjongjang v červenci dvakrát odpálil mezikontinentální balistickou raketu, o níž se soudí, že by mohla dopadnout na americkou pevninu. V září uskutečnil pokusný výbuch jaderné nálože, zatím nejsilnější ze všech. Rada bezpečnosti OSN reagovala vyhlášením nových sankcí.

Pompeo řekl, že zpravodajské informace o aktuálním stavu jaderné výzbroje KLDR nejsou úplně dokonalé. Když se ale uvažuje už jen v řádu měsíců, je prý detailní znalost nepotřebná. "Nacházíme se v období, kdy prezident dospěl k závěru, že je třeba zajistit globální úsilí o to, aby Kim Čong-un tuto schopnost neměl," řekl šéf CIA.

Pompeo v projevu varoval před trvajícím teroristickým nebezpečím. Islámský stát (IS) je podle něj i po porážkách v Sýrii a Iráku schopen podniknout útok proti Spojeným státům, možná by dokázal i zničit letadlo. Bezpečnost USA ohrožují i jiné teroristické skupiny.

"Schopnost IS provádět operace v cizině zůstala zachována," řekl Pompeo a varoval, že tato organizace není jediná. Za svůj cíl si zkázu letadla mířícího do některé ze západních zemí stále klade i Al-Káida. Nepřátelé Ameriky po celém světě "mají záměr zneužít civilní letadla jako hrozbu proti Západu". Teroristé mohou být schopni provést skutky "které svět neviděl," řekl Pompeo.