Německá kancléřka na briefingu označila stav lidských práv v Turecku za nepřijatelný, zdůraznila ovšem také, že dialog s Ankarou by měl pokračovat.

"Otázkou vztahů s Tureckem jsme se zabývali důkladně, byla to velmi dobrá diskuse," řekl novinářům v noci na dnešek při odchodu z jednání předseda rakouské vlády. Vztahy s Tureckem, které je pro EU klíčové kvůli zvládání migrační krize, řešili šéfové států a vlád bloku při čtvrteční pracovní večeři.

Juncker novinářům dnes po poledni připomněl, že třetina peněz z předvstupní podpory Turecka je používána na "úctyhodné účely" například na podporu občanské společnosti, práv dětí a na posilování vlády práva v zemi. Je tedy podle něj možné tímto směrem přesunout finance z jiných částí podpory. "Nejspíš tedy zvýšíme fondy, které míří tímto směrem," uvedl. Juncker také připomněl, že Evropský parlament žádá přesun velké části těchto peněz přímo do evropské rozpočtové rezervy.

Připomněl, že není možné finance z předvstupní podpory Turecku použít například na podporu uprchlíků v zemi. Oba finanční programy spolu totiž nijak nesouvisí.

Poté, co dohoda o migraci dala diskusím s Tureckem novou dynamiku, zchladil vzájemné vztahy loňský pokus o vojenský puč v zemi a především následný posun vlády v Ankaře k autoritářskému režimu. V Německu, jehož několik občanů bylo v Turecku zatčeno, se věc stala také součástí domácí politické kampaně v nedávných parlamentních volbách.

Diplomaté už před čtvrtečním jednáním připustili možnost snížení peněz z předvstupní podpory Turecka. Ale také zdůraznili, že podobný krok se nemá dotknout prostředků, kterými unie podporuje miliony syrských uprchlíků v zemi.

jd jas sva