Britská premiérka Theresa Mayová zase večer využívá k tomu, aby své kolegy seznámila s pohledem Londýna na vyjednávání o odchodu Británie z bloku.

Diplomaté ale nečekají, že by po vystoupení britské premiérky následovala nějaká delší diskuse. Té se lídři ostatních 27 zemí hodlají věnovat už bez Mayové v pátek. Opakovaně ale dávají už nyní najevo, že nejrůznější prohlášení britských politiků se musí v první řadě změnit v konkrétní vyjednávací pozice.

Už dopředu je zřejmé, že svůj názor nezmění a neumožní unijnímu vyjednavači Michelu Barnierovi začít s Brity jednat o budoucnosti vzájemných vztahů. Umožní jen začít vnitřní unijní debatu o tom, co bude 27 států od těchto budoucích rozhovorů přesně chtít.

Při příchodu dnes premiéři a prezidenti zdůrazňovali jednotu 27 zemí, které žádají nejprve vyřešit tři klíčové věci první fáze jednání. Kromě práv občanů EU v Británii po brexitu je to také režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a klíčová otázka britských finančních závazků. Ty ale Londýn pokládá za nutnou součást diskuse o budoucích vzájemných vztazích.

Debata o Turecku by sice podle diplomatů mohla být dlouhá, změnu v unijním postoji k této zemi - například v podobě rozhodnutí o konci přístupových jednání - ale nepřinese. Unie sice Ankaru kritizuje pro její rostoucí autoritářské tendence, tureckého spojence ale Evropa potřebuje kvůli řešení migrační krize i složité bezpečnostní situaci v regionu.

Schválení závěrů k Íránu a Severní Koreji oznámil na twitteru Preben Aamann, mluvčí šéfa unijních schůzek Donalda Tuska.

Přesné znění textu zatím není k dispozici, ale EU dala už v pondělí jasně najevo, že íránskou dohodu pokládá za významnou pro bezpečnost světa, Evropy i blízkovýchodního regionu.

Americký prezident Donald Trump oznámil minulý pátek rozhodnutí přestat oznamovat Kongresu, zda Írán dohodu respektuje. Americký Kongres tak dostal 60 dnů na to, aby znovu zavedl sankce, které jaderná smlouva pozastavuje. Může ale také například rozhodnout o změně zákona, který americký podíl na sankcích upravuje. Podle Trumpa je smlouva jednostranná a jednou z nejhorších, na jaké se USA podílely.

Pro EU je dohoda nejen otázkou bezpečnosti, ale také umožňuje existenci otevřených komunikačních kanálů s Teheránem. Unie totiž dnes připomněla, že zrušení sankčních opatření souvisejících s nukleární problematikou mělo pozitivní dopad na obchod a hospodářské vztahy s Íránem.