"Ryba smrdí od hlavy," uvedl Zaorálek v bloku o korupci. Účast Babiše ve vládě by podle něj byla mimo jiné nefér vůči lidem, kteří platí za mnohem menší prohřešky. Babiše nazval v souvislosti s výsledky končící vlády parazitem a na druhé straně dravcem, který neomaleně likviduje konkurenci. "Proto mne ČSSD vyhodila z vlády," glosoval Babiš jeho slova.

Hned v úvodu debaty její aktéři komentovali také diskutované zdražování másla. Zaorálek se Babiše, který převedl svůj holding Agroferet do svěřenských fondů, zeptal, kolik na tom trhne, když vyrábí polovinu másla v ČR. V souvislosti s ohlášeným růstem cen vajec podle něj může Babišův byznys ohrozit oslavy Vánoc. Exministr financí se bránil tím, že trend je celosvětový a vychází mimo jiné z rostoucí spotřeby másla v Číně. Oba diskutující se vypořádali s otázkou, kolik stojí máslo a chleba.

Babiš ČSSD obvinil z korupce, když uvedl, že řeč o jednotlivých případech by byla delší než seriál Ordinace v růžové zahradě, který Nova vysílá ve čtvrtek večer obvykle. Za sprosté lži označil kritiku týkající se používání takzvaných zajišťovacích příkazů finanční správou vůči některým firmám.

Bez publika, pouze s moderátorem Reyem Korantengem, v Duelu hovořili Babiš a Zaorálek o ekonomice, plánech na zvyšování mezd, připravovaných daňových změnách, protikorupčních opatřeních či důchodové reformě. V druhé polovině pořadu se lídři neshodli na podílu svých stran na vládní politice vůči EU v otázce migrace. Popsali také postoj ČSSD a ANO k zavedení eura.

V souvislosti s kritikou, kterou Babiš končící kabinet častoval, Zaorálek uvedl, že šéf ANO asi seděl v jiné vládě. "Tváří se, že jediné, co v té vládě bylo dobré, byl on," popsal lídr ČSSD, v čem podle něj spočívá Babišův parazitismus.

Duel na Nově začal krátce před 20:00 a skončil v 21:22. Kvůli účasti Babiše a Zaorálka posunula Česká televize na pozdější čas svou debatu celostátních lídrů deseti stran s největším volebním potenciálem. Její začátek Babiš ani Zaorálek nestihli.

Odvysílání pořadu Novy chtěli zabránit Piráti, televize podle nich měla poskytnout prostor také zástupcům dalších stran. Návrh na pozastavení odvysílání pořadu pražský městský soud zamítl dnes dopoledne. Podle soudu byla žaloba nedůvodná, protože program ještě nebyl odvysílán. Piráti chtěli, aby soud Nově uložil odvysílání diskuse zdržet do doby, než o věci rozhodne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Nova se proti obviněním z porušování zákona už dříve ohradila. Duel dvou nejvážnějších kandidátů na premiéra je podle ní běžnou praxí západních televizních stanic.