"Tady má Česká republika velké zkušenosti a také velký zájem. Patříme mezi země, které se pravidelně angažují v mezinárodních misích," připomněl český ministerský předseda. Čeští vojáci v misích podle Sobotky získávají zkušenosti a tak v této oblasti vidí pro ČR velký prostor.

Dalšími oblastmi spolupráce může být podle Sobotky například kooperace velitelských struktur evropských armád, lepší koordinace s NATO, zpravodajská výměna, pomoc při řešení bezpečnostních krizí. "Nepředpokládám, že by se PESCO účastnily všechny země EU, ale doufám, že jejich počet časem poroste," dodal Sobotka.

Posilování unijní spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti zesílilo poté, co se z EU rozhodla odejít Velká Británie. Věc byla zmíněna v nové unijní globální strategii v roce 2016, umožňují ji ale už unijní smlouvy. V červnu 2017 vyzval summit k tomu, aby státy nabídly, co přesně chtějí v obranné oblasti společně podnikat, první projekty by měly být spouštěny už v prosinci.

Téma obranné spolupráce bylo jednou z méně sledovaných částí dnešního jednání summitu EU, politici hovořili také například o budování digitální Evropy.

jd šeb