Írán dohodu uzavřel se šesti zeměmi, mezi nimiž jsou i Spojené státy. Trump ale minulý týden řekl, že už se k ní nebude pravidelně vyjadřovat. Smlouvu ale označil za špatnou a Írán kritizoval za jeho politiku na Blízkém východě.

Trump tím otevřel cestu k obnově sankcí, které ale musí schválit Kongres. Ostatní signatáři dohody - Německo, Francie, Británie, Rusko a Čína - chtějí, aby dohoda nadále platila.

Text smlouvy kromě jiného pověřuje MAAE kontrolou íránských zařízení a dohledem nad tím, zda Írán dohodu neporušuje. Amano dnes podle tiskových agentur řekl, že od Trumpova projevu neuplynulo moc času, takže inspektoři ještě nemohou říci, zda Teherán změní k inspekcím postoj. "Íránci jsou opatrní a my pokračujeme v ověřování a kontrole bez problémů," sdělil Amano.

Jednal nyní ve Francii a při schůzce s prezidentem Emmanuelem Macronem řekl, že Teherán agentuře MAAE umožňuje přístup do všech pracovišť, která je třeba kontrolovat. Macron po Trumpově projevu MAAE vyzval, aby zajistila, aby Írán dohodu beze zbytku dodržoval.

Íránské revoluční gardy dnes oznámily, že hodlají urychlit program vývoje balistických raket, i když Spojené státy i Evropská unie Írán vyzývají, aby program pozastavil.

K dotazu, zda se Paříž připojí k sankcím proti gardám, jak to chtějí Spojené státy, francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian řekl, že problematiku jaderných zbraní a raket je nutné posuzovat odděleně. "Ty ostatní aktivity (raketový program) jsou sice vážné, ale nejsou součástí dohody o jaderném programu," řekl.

Ministr také sdělil, že se v příštích týdnech vydá do Teheránu. "Budeme mít příležitost vyvinout na Íránce tlak v obou těchto záležitostech," řekl.