Tillerson v projevu v sídle washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia označil Indii za partnera ve strategickém vztahu a zdůraznil, že Spojené státy "nebudou mít nikdy stejný vztah s Čínou, nedemokratickou společností". Peking podle něj někdy jedná mimo rámec mezinárodních úmluv. Jako příklad uvedl územní spory v Jihočínském moři.

Tillerson dále řekl, že Spojené státy usilují o konstruktivní vztahy s Čínou, ale nebudou přehlížet čínské ohrožování řádu založeného na pravidlech a podrývání suverenity sousedních zemí ze strany Číny, stejně jako jednání v neprospěch Spojených států a jejich přátel.

Tillerson rovněž popsal USA a Indii jako "globální partnery", kteří sdílejí nejen blízký vztah k demokracii, ale také vizi budoucnosti.

Šéf americké diplomacie své poznámky pronesl několik hodin poté, co čínský prezident Si Ťin-pching promluvil na sjezdu Komunistické strany Číny, kde naznačil, že Peking chce hrát větší roli v mezinárodních záležitostech. Čína se podle něj stala světovou velmocí.

Tillerson v projevu ve středu večer dále řekl, že Spojené státy začaly debatovat o vytvoření alternativy vůči čínským investicím do infrastruktury v Asii. V další poznámce, která podle agentury AP pravděpodobně znepokojila Peking, Tillerson uvedl, že Washington vidí prostor pro přizvání dalších zemí, včetně Austrálie, k americko-indicko-japonské bezpečnostní spolupráci.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes novinářům řekl, že Čína lpí na dodržování mezinárodního řádu, jehož jádrem je OSN. Vyjádřil naději, že Spojené státy odhodí své předsudky a budou Čínu posuzovat objektivně.

AP s odvoláním na nejmenovaného činitele ministerstva zahraničí USA poznamenala, že Tillersonovy poznámky téměř určitě vyvolají znepokojení také v Pákistánu, který je dalším soupeřem Číny v regionu. Také do Pákistánu Tillerson příští týden zavítá.