"Pokud španělská vláda bude bránit dialogu a bude pokračovat v represích, katalánský parlament může, uzná-li to za vhodné, hlasovat o vyhlášení nezávislosti, o níž nehlasoval 10. října," uvedl dnes Puigdemont v dopise. Připomněl tak minulé úterý, kdy jako šéf regionálního kabinetu podepsal deklaraci o nezávislosti, ale její platnost okamžitě odložil, aby umožnil dialog. Španělský premiér dal poté předsedovi katalánské vlády dvě lhůty. Ta první vypršela v pondělí a Puigdemont se v ní měl jasně vyjádřit, zda už nezávislost vyhlásil, či nikoli.

Druhá lhůta vypršela dnes v 10:00 SELČ: katalánský premiér měl do té doby obnovit v Katalánsku takový stav, který nebude odporovat španělské ústavě. Jinak Madrid hrozí dočasným omezením katalánské autonomie. To umožňuje článek 155 španělské ústavy, který dosud nebyl aplikován a který nespecifikuje, jak má takový krok vypadat.

Podle dnešních zpráv španělských médií ale bude případné omezení autonomie schváleno nejdříve koncem příštího týdne, vyslovit se pro ni musí absolutní většinou Senát. Ten bude projednávat návrh španělské vlády na omezení autonomie, kterou zřejmě Madrid převezme jen v některých sektorech; nejspíš prý převezme kontrolu nad katalánským rozpočtem a bezpečnostními složkami. Mimořádné zasedání vlády k případnému omezení autonomie Katalánska se má podle listu El País konat v sobotu.