Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové ve východoněmeckém Sasku ve volbách do Spolkového sněmu dostala 26,9 procenta hlasů; skončila tak těsně druhá za protiimigrační a protiislámskou Alternativou pro Německo (AfD). Ta ve čtyřmilionové spolkové zemi získala 27 procent hlasů.

Křesťanští demokraté v Sasku od znovusjednocení Německa vždy stáli v čele vlády a výrazné posilování AfD u nich vzbuzovalo obavy z toho, že by protestní strana v příštích zemských volbách mohla CDU porazit. Volby se uskuteční v létě 2019.

Tillichův krok je zřejmým signálem voličům, že kancléřčina strana chystá hlubší změny. Nástupcem muže, který měl četné kontakty i s českými politiky, by se měl stát dosavadní generální tajemník CDU v Sasku Michael Kretschmer. Tillich, který opustí také místo šéfa saské CDU, v souvislosti se svým odchodem hovořil o předání úřadu do mladších rukou. Kretschmerovi je 42 let. "Pro dobrou budoucnost Saska jsou důležité i nové odpovědi," poznamenal také Tillich, jehož působení v politice ocenilo vedení CDU.

Odchod saského ministerského předsedy z funkce nemusí být jedinou změnou v CDU. Ve straně po neúspěšných volbách, v nichž konzervativní unie CDU/CSU dopadla nejhůře od roku 1949, stoupl tlak i na další politiky, včetně předsedkyně Merkelové. Vedle tlaku na změnu její politiky se objevily i zatím poměrně ojedinělé hlasy, že by měla opustit post šéfky strany. O post kancléřky se zatím Merkelová podle pozorovatelů bát nemusí, i proto, že není jasné, kdo z křesťanských demokratů by ji měl nahradit. Prakticky všichni ale považují za vyloučené, že by do čela vlády kandidovala i v příštích volbách za čtyři roky.