Vláda útok připsala islámským milicím Šabáb napojeným na Al-Káidu, ale skupina se k akci nepřihlásila. Podle agentury AP zřejmě také proto, že nechce být spojována se smrtí tak velkého počtu civilistů.

Tajná služba tvrdí, že brzo ráno v sobotu přijel k prvnímu bezpečnostnímu stanovišti u Mogadiša nákladní vůz s korbou zakrytou plachtou. Automobil byl hodně zaprášený a vzbudil podezření vojáků. Požádali řidiče, aby zastavil a vystoupil. Řidič se choval přátelsky, uposlechl, ale začal telefonovat někomu, kdo byl ve městě. Předal telefon vojákům, kteří zjistili, že mluvil s všeobecně známým mužem, který se telefonicky za vůz zaručil a přesvědčil vojáky, aby nechali auto projet do města.

Za stanovištěm auto zrychlilo, další hlídka na ně začala střílet a prostřelila mu pneumatiku. Řidič pokračoval a zastavil až na rušné ulici, kde odpálil nálože. Exploze vyhodila do vzduchu mnoho budov na nejrušnějším místě Mogadiša. Muž, který se za auto zaručil telefonicky, byl dopaden a zatčen.

Bomba, která vážila podle vyšetřovatelů mezi 600 až 800 kilogramy, měla podle původního plánu vybuchnout na letišti, které je mimořádně střeženo a sídlí tam i velvyslanectví několika zemí.

Řidič se rozhodl nálož odpálit na ulici, protože měl před sebou k letišti ještě několik hlídek. "Jiným důvodem mohlo být i to, že ho pronásledovala bezpečnost," sdělil agentuře AP nejmenovaný policejní zdroj.

Řidič nákladního vozu měl komplice, který jel rovněž s náložemi v dodávce jinou trasou. Hlídky ho zastavily před letištěm, přinutily muže zaparkovat a vystoupit. Když s ním vojáci mluvili, auto vybuchlo. Tento řidič je ve věznici v Mogadišu.

V Somálsku bylo letos spácháno 395 pumových útoků, loni o 130 méně. Jak uvedla AP, bezpečnost se v této východoafrické zemi zhoršuje velmi rychle - v roce 2013 tam zaznamenali pouze 33 podobných atentátů. Podle vyšetřovatelů skupina Šabáb neustále zlepšuje taktiku a je schopná nejen obstarat si více výbušnin, ale také je přemístit.

Na manifestaci jednoty přišlo v hlavním městě na výzvu starosty Thabita Abdiho několik tisíc lidí - hlavně mladých mužů a žen. "Musíme osvobodit toto město, které je plné hrobů," prohlásil Abdi. "Můžete nás zabít, ale nezabijete naše duše ani naši touhu po míru," řekl jeden z účastníků shromáždění.

Jiná skupina se ale vydala na pochod směrem k dějišti sobotního útoku a policie ve snaze rozehnat ji na účastníky začala střílet. Zraněni byli tři lidé, mezi nimi těhotná žena.