Americká delegace, která do Ankary přicestovala v úterý, předložila čtyři podmínky. Žádá mimo jiné, aby Turecko poskytlo informace spojené s vyšetřováním letos zadržených tureckých zaměstnanců amerických zastupitelských úřadů.

"Budeme spolupracovat, pokud budou americké požadavky v souladu s naší ústavou, nepodvolíme se ale žádnému tlaku a odmítneme jakékoli podmínky, které nemůžeme splnit," řekl nejprve na tiskové konferenci Çavuşoglu. Erdoganův mluvčí posléze ve státní televizi řekl, že vyjednávání Ankary s Washingtonem je na dobré cestě. Za "pozitivní" označil jednání s americkou delegací i zdroj z ministerstva vnitra, uvedla agentura Reuters.

V květnu byl zadržen tlumočník na americkém konzulátu v jihoturecké provincii Adana a před dvěma týdny pracovník Agentury pro potírání narkotik (DEA) v Istanbulu. Turecko obě zadržení zdůvodňuje tím, že dotyční byli napojeni na loňský zmařený puč. To americká strana popírá.

Americká delegace podle turecké televize Habertürk při jednání uvedla, že pokud ke kontaktům, jež turecké úřady vyšetřují, došlo na pokyn konzulátu, Ankara neměla konzulární zaměstnance zatýkat.

V nynější diplomatické roztržce je v sázce mnoho, neboť armády obou zemí spolupracují v rámci NATO v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS). Spojené státy mají na základně v Turecku bojové letouny.