Cestovní ruch má pro egyptskou ekonomiku zásadní význam, je mimo jiné jedním z hlavních zdrojů deviz a pracovních míst. Na celkovém hrubém domácím produktu (HDP) země se podílí více než 11 procenty a na devizových příjmech zhruba pětinou. Od povstání v roce 2011, po kterém odstoupil prezident, se však turistika potýká s propadem.

Počet turistů se za devět měsíců zvýšil o 55,3 procenta na 5,9 milionu, přičemž počet turistů z Evropy vzrostl o 85 procent na 3,2 milionu. Údaje jsou ale pořád výrazně nižší než v době před povstáním. V roce 2010 Egypt navštívilo 14,7 milionu turistů.

Velkou ranou pro egyptský cestovní ruch byl také zákaz letů do Egypta, k němuž po explozi ruského letadla v roce 2015 přistoupila Moskva. Při explozi tehdy zahynulo více než 200 lidí. Rusko mělo velký podíl na počtu turistů v zemi.

V roce 2016 celkové příjmy z turistiky činily 3,4 miliardy USD.

Zlepšit konkurenceschopnost země pomohl také program pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) v objemu 12 miliard USD podepsaný loni. Jeho součástí je uvolnění směnného kurzu egyptské měny.

Egypt je oblíbenou destinací i českých turistů. Asociace cestovních kanceláří očekává, že letos zemi navštíví 260.000 až 280.000 Čechů a že se Egypt zařadí do první pětky nejpopulárnějších destinací pro letecké zájezdy. Nejoblíbenější destinací českých turistů je Chorvatsko, které by letos mělo navštívit 850.000 Čechů.