Izrael dále požaduje navrácení těl svých vojáků, kteří padli během války v Pásmu Gazy v roce 2014. Trvá také na propuštění Izraelců zadržovaných na tomto území.

Představitelé znepřátelených hnutí Hamas a Fatah před pěti dny oznámili, že během rozhovorů v Egyptě dosáhli dohody o politickém usmíření. Obě frakce chtějí v Palestině vytvořit společné vedení, jehož absence podle expertů komplikovala mírová jednání s Izraelem. Ten stejně jako Spojené státy považuje Hamas za teroristickou organizaci.

Hamas vyhrál v roce 2006 volby na palestinských územích, ale vláda, v níž byl zastoupen, nezískala mezinárodní důvěru a rozpadla se. V bojích mezi Fatahem a Hamasem pak zvítězil v Pásmu Gazy a od roku 2007 mu vládl. Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse si podržel vládu na Západním břehu Jordánu.

K předání kontroly nad Pásmem Gazy Abbásově vládě se Hamas rozhodl kvůli neustále se zhoršující ekonomické situaci v enklávě, uvedla agentura Reuters. Hamas je výrazně oslaben izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a kromě toho i nedostatkem elektřiny.