Na pozice ozbrojenců ve vesnicích Jaklá a Al-Abl bezpilotní letouny odpálily 12 střel, sdělili místní obyvatelé, kteří z bezpečnostních důvodů nechtěli být jmenováni. Přesný počet mrtvých podle nich zatím není jasný, místní prý měli strach se k místu přiblížit. Bezpilotní stroj se totiž nad oblastí ještě několik hodin po incidentu pohyboval.

Pentagon v prohlášení uvedl, že při náletech byly zasaženy dva výcvikové tábory IS a že o život přišlo několik desítek radikálů. Místní obyvatelé naopak tvrdí, že radikálové patřili k odnoži sunnitské teroristické skupiny Al-Káida, která v jemenské občanské válce bojuje proti šíitským rebelům.

Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, podporovaní šíitským Íránem, a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Spojené státy mezinárodní koalici bojující v Jemenu poskytují logistickou podporu a zbraně.

Konflikt v Jemenu je ale komplikovaný - bojují proti sobě také různé ozbrojené skupiny, včetně těch radikálních, místní kmeny a politické frakce.

Válka v Jemenu už si vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Nějakou formu pomoci potřebuje podle OSN 19 milionů lidí z celkových zhruba 26 milionů, kteří v Jemenu žijí.